Foto: Mattias Hammar

I helgen slog Marcus Frick, teamrider Kitekalle, Sverigerekord med ett hopp på hela 27, 1 meter. Det är det högsta avsiktliga hoppet som gjorts i Sverige, och med det slår han sitt personbästa med otroliga 9 meter. Dessutom rankar han 4:a i världen under november månad. Vi är enormt imponerade och passade på att fånga Marcus för en pratstund. 


Marcus har kitesurfat sedan 2004 och under de senaste fem åren har han satsat fullt ut på att hoppa högt och loopa. Så det ligger med andra ord en hel del jobb, eller som han själv uttrycker det ”köttande”, bakom rekordet. Så hur känns det då efter att ha kämpat och kämpat att äntligen slå rekord med sån marginal?
– Jag tittade inte på mina resultat förrän jag var på väg hem i bilen. Det var min sambo Kristin som kollade och när hon meddelade att det stod 27,1 meter var jag tvungen att köra in på en parkeringsficka och stanna bilen för att se om det verkligen stämde. Det gjorde det, och när jag insåg att det inte bara var personbästa utan också rekord blev jag helt sjukt glad! Med tanke på alla gånger jag gett mig ut i stormarna kändes det så gött att nu äntligen få toppa listan och bli erkänd för jobbet. 

Så du visste inte direkt under hoppet att det var det högsta du gjort?
– Alltså det var en sjukt bra dag i Läjet med perfekta förhållanden, alla som var ute satte personbästa. Så jag visste att förutsättningarna var bra och hade väl på känn att det kunde vara rekord. När jag lyfte kände jag att det här var något nytt, men jag kunde aldrig tro att det skulle vara så högt. Jag hade grym timing med bra vind, en perfekt våg och sen en vindby precis i hoppet som lyfte mig ännu mer.  

Hur kändes själva hoppet?
– Det kändes helt sjukt! Det är ju väldigt högt och du hänger i luften i typ 10 sekunder så man har gott om tid att reflektera över vad det är man gör. Jag kände mig väldigt trygg hela tiden och utrustningen är en viktig del i det. Utrustningen är halva grejen och där vill jag verkligen rikta ett megastort tack till Kitekalle som försett mig med den absolut bästa, och likaså C6 Boards som gör den bästa karbonbrädan.

Och hur är det sen att ta sig ner från ett så högt hopp?
– Det blir väldigt många Heli Loops på vägen ner så att kiten hela tiden genererar lite nytt lyft. Dock blir konsekvensen att du färdas väldigt långt, jag landade på typ decimeterdjupt vatten. Så det blir lätt en landningssträcka på 200 meter. Men jag landade väldigt mjukt, G-kraften var 5 vilket inte är mer än när du hoppar ner från en stol. Orbiten är verkligen grym på det eftersom den har ett enormt lyft och därmed fångar upp och bromsar dig när du gör loopar. Men som sagt, det är lång tid i luften och du måste jobba aktivt med att flyga kiten på väg ner från så höga höjder.

Hur mätte du hoppet?
– Jag använder en mätenhet som heter Woo, som du fäster mitt på brädan. Den mäter massa olika saker, bland annat höjd då så klart och även G-kraft, tid i luften, GPS-position och så vidare. Woo har också ett socialt forum kopplat till mätenheten där du kan posta dina sessioner, se massa statistik från dina åk och även se siffror från andras sessions. Jag har fått massa positiv respons och hejarop där vilket är superkul!

Så vad står näst på tur, världsrekord?
– Det är mycket som ska falla på plats för att det ska funka, den här gången hade jag alla förutsättningar på min sida. Världsrekordet ligger på 34,8 så det är några meter till där men som det ser ut nu är jag rankad 52 av 28 078 registrerade på Woo. Mitt nästa mål är att fortsätta göra de här höga hoppen och lägga till rotationer. Sen är så klart det ultimata målet att någon gång knäcka 30-metersbarriären. Det hade varit fett! Men då måste jag nog gå ner till en Orbit 8:a, vilket jag för övrigt tror är framtiden för den som vill hoppa riktigt högt. 

Inte rekordtillfället men högt över vattnet ändå. Fångat av Mikael Jonsson

Slutligen, har du firat ditt rekord?
– Rekordet firades med en kall Kitekalle-öl, det är alltid bra att ha några i kylen till efter en lång session.

Namn: Marcus Frick
Ålder: 27
Utrustning vid rekordhoppet
: Sele Mystic stealth, kite Orbit 9m, bräda C6, våtdräkt O’Neill psycho tech 6/4, bom Navigator.
Favoritspot för boost: Vilshärad hård sydväst eller bakom Bryggan i Getskär

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *
Enter Captcha Here :