Det var Johans kompis som fick in honom på kitesurfing, han menade att det var en sport som Johan skulle älska. När det gäller att prova nya saker är Johan inte svårövertalad så i juli gick han sin första kitesurfingkurs. Närmare bestämt grundkursen på 10-timmar i Rågelund. Och mycket riktigt var det omedelbar kärlek!

Johan Mikkelsen har hittat den perfekta kombon: kitesurfing när det blåser, fiske när det är lugna vatten

Hade du någon relation till kitesurfing innan kursen?
– Inte alls, har aldrig gjort något liknande. Men jag älskar att hitta på nya saker och tyckte det verkade väldigt spännande. Före kursen tänkte jag att det skulle vara lite läskigt och farligt, framför allt trodde jag att det skulle vara sjukt mycket svårare än vad det var.

Hur var kursen?
– Jag hade en grymt bra instruktör, Sebastian, som var otroligt lugn och metodisk vilket gjorde att jag kände mig trygg från start. Det var okej att göra fel och han var duktig på att se vad jag kunde och vad jag behövde öva mer på. Trots att jag aldrig provat någon vattensport tidigare snappade jag upp hur det funkade ganska snabbt. Kursens timmar är över två dagar och efter den kände jag mig säker. Visst, jag flög iväg några gånger, men det var inga problem. Kursen innehåller mycket säkerhet och du får lära dig hur du enkelt och snabbt utlöser säkerhetssystemet om det behövs.

Kan verkligen alla kitesurfa?
– Ja! Många kanske tänker att man behöver vara superstark men jag skulle säga att det handlar mycket om timing och känsla. Du får utrustning och utbildning utifrån dina förutsättningar, får lära dig allt om säkerheten och så har du en instruktör som verkligen ser dig. Det passar verkligen alla! Sen är det så klart en fördel om du vågar satsa och göra fel, då lär du dig snabbare.  

Vad var det du fastnade för?
– Känslan när man kommer upp på brädan och hur du med hjälp av vindens kraft kan flyga iväg på det sättet där du ändå har kontroll. Som nybörjare är den känslan riktigt grym! Det är givetvis också ett adrenalinpåslag som är häftigt. Sist men inte minst att man ser framsteg väldigt snabbt och att det går att utvecklas hela tiden. För varje gång jag drar ut och surfar kommer jag bli bättre och bättre, det kände jag direkt och det är verkligen skitkul!

Vad var det bästa med kursen?
– Förutom en grym instruktör och upplevelsen i sig kände jag mig så otroligt välkommen från första stund. Det var okej att vara nybörjare och de som var där och surfade själva respekterade verkligen att man inte kunde något. Det var sjukt bra stämning, både på kursen i sig och på själva centret. Riktigt nice att kunna käka lite i cafét också och snacka med de som hänger där. Ett helt underbart community skulle jag säga.

Så, vad vill du säga till den som funderar på att ta en kurs?
– Kitesurfing måste du bara testa! Det finns inget att vara rädd för – en tvådagarskurs är verkligen en superbra start som gör att du kommer känna dig helt trygg. Framför allt kommer du tycka att det är så jäkla coolt! Sen kommer du vara rätt mosig i benen och ha sjuk träningsvärk i magen. Men det är värt det alla gånger!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *
Enter Captcha Here :