Britt Liedman kallbadar gärna och ofta. Hon beskriver känslan efter badet som att byta från ett par tighta jeans till mysbrallor. Under sina bad har hon förbrukat både kött-och ugnstermometrar och nyligen utförde hon det hon kallar för multidopp – fyra dopp på fyra olika stränder under 90 minuter.

Britt började kallbada 2019, eller rättare sagt slutade hon aldrig bada på sommaren. I år har det inte gått många dagar utan ett dopp.
– Det började med att jag ville se hur länge jag kunde bada och helt plötsligt var det sommar igen. Sedan dess har jag bara fortsatt. Anledningen till varför man kallbadar är nog olika för alla, men för mig är det bland annat ett sätt att övervinna rädslor – ju kallare det blir desto mer tänjer jag mina gränser. Det handlar mycket om att se om jag vågar nästa gång, typ ”tänk om jag inte vågar gå i dag!” Fast det har aldrig hänt att jag inte vågar, säger Britt Liedman med ett stort leende.

Vad är det du gillar förutom att du får utmana dig själv?
– Känslan efteråt! Kroppen känns så mycket lättare. Typ som när du byter från tighta jeans till ett par mysbrallor. Allting blir så lätt och jag känner mig mycket gladare. Jag sover dessutom mycket bättre och jag upplever även att min artros blir tillfälligt bättre av kallbadet.

Hur ser det perfekta doppet ut?
– Jag badar helst på Gröningen eller i Svärjarehålan och tycker att det är superkul med vågor. Vädret spelar inte så stor roll, men vattentemperaturen får gärna vara runt fem grader. Bästa tiden för ett bad är runt klockan 14.00 för då har jag gjort allt jag ska hemma, och det är lugnt på stranden. Jag tycker inte det är så viktigt att vara i en viss tid eller så utan brukar simma runt och studsa lite. Nu för tiden gör jag gärna dubbeldopp också, det är inte alls lika kallt när man går i andra gången. Efteråt är det skönt att röra på sig så då brukar jag gå en runda för att bli varm.

Hur kallt har du badat?
– Det kallaste hittills är –1 grad, det badet väckte varenda cell i kroppen och jag blev pigg som en mört! När det blir kallare blir det lite mer spännande, alltid den där lite pirriga känslan innan om jag vågar gå i den här gången också. Apropå temperatur har jag förbrukat en hel del vattentermometrar, det är verkligen ingen bra kvalitet på dem. Jag har provat att använda köttermometer och ugnstermometer vilket fungerade oväntat bra, dock la jag köttermometern på kanten och sen var den inte kvar när jag kom upp, säger Britt och skrattar.

Du har ju myntat något som heter multidopp, berätta!
– Jag kom på idén att jag ville göra så många dopp på så många platser som möjligt i ett sträck. Så jag ringde till min bästa badkompis Eva och frågade om hon ville hänga med på ett multidopp. Svaret var ett rungande ”JA!”, så vid 14-tiden gav vi oss iväg. Första stoppet var Gröningen, efter det åkte vi vidare för ett dopp vid på Västra stranden vid Söderpiren. Därefter åkte vi till Brottet och sen avslutade vi vid Svärjarehålan. Det blev alltså fyra dopp på totalt 90 minuter, inklusive körningen – kanske inget jag rekommenderar så här i efterhand. Jag trodde att jag hade organiserat mig på ett bra sätt men det var totalt kaos bland alla blöta badkläder till sist, så två av doppen blev lite mer lättklädda. Nästa gång ska jag ha en kasse för varje bad! Det var jättekul och verkligen inget jag glömmer i första taget. Vi hade full värme i bilen mellan baden men jag frös rätt mycket på slutet ändå. Vi kommer göra det igen, men börja ute i Steninge och sen jobba oss söderut. Och ha med lite fika så vi kan stanna och pausa lite mellan doppen. Jag mådde så otroligt bra efteråt och den natten sov jag nio timmar, vilket jag inte gjort på hur många år som helst.

Har du någon utrustning när du badar?
– Jag har alltid mössa på mig och ett diskunderlägg att stå på när jag kommer upp. Sen har jag också en varm poncho som jag använder både före och efter. När vattentemperaturen går under tio grader använder jag både våtskor och handskar, mest för att undvika att frysa så mycket efteråt.

Britts bästa badtips
Sluta inte bada på sommaren – då vänjer du dig sakta men säkert.
Bada inte ensam – det är viktigt att du känner dig trygg och säker.
Ta hjälp av andningen – både innan och under tiden. Andas lugna djupa andetag så gott det går, simmar du så andas i takt med dina simtag.
Bada i vågor!
Gör det till en vana, en gång är ingen gång.
Skaffa utrustningen du behöver för att hålla dig varm före och efter.